Kanak-kanak mudah mempercayai orang lain

Go down

Kanak-kanak mudah mempercayai orang lain

Post by adriana on Thu Jan 24, 2008 5:42 am

3) Kanak-kanak mudah mempercayai orang lain

Ada seorang penculik yang mahu mendapatkan duit dari satu keluarga yang sangat kaya. Keluarga itu ada 2 orang anak. Seorang berumur 6 tahun, manakala yang lagi satu berumur 15 tahun.

Penculik itu akan menculik anak yang mana satu untuk menuntut wang tebusan dari keluarga tersebut?

Kemungkinan sekali, penculik itu akan menculik anak yang berumur 6 tahun itu. Kanak-kanak di waktu umur ini adalah begitu naif sifatnya. Mereka mudah mempercayai orang lain; mereka tidak prejudis kepada sesiapa langsung, baik di kalangan keluarga sendiri atau pun orang luar.

Sebab itu sewaktu kecil, ibu pasti akan melarang kita menerima pemberian gula-gula dari seseorang yang tidak dikenali, takut-takut orang itu adalah penculik.

Sekarang bagaimana untuk kita menggunakan 'rahsia' kanak-kanak yang ini? Semestinya adalah dengan kita tidak terlalu bersangka-buruk, lagi-lagi terhadap saudara seIslam kita. Orang yang mudah bersangka-buruk ini biasanya juga tergolong dalam geng kaki umpat.

Cuba lihat manusia yang suka mengumpat ini. Biasanya ramai orang benci pada mereka. Hati mereka juga tidak tenang kerana ia selalu diisi dengan kisah-kisah gosip dan spekulasi yang entah betul atau pun tidak.

adriana
Admin
Admin

Number of posts : 3
Registration date : 2008-01-07

View user profile

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum