Jakim siasat makanan ayam guna enzim bab*

Go down

Jakim siasat makanan ayam guna enzim bab*

Post by tester00 on Mon Jan 07, 2008 2:03 am

Oleh Azrina Ahzan

PUTRAJAYA: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menubuhkan jawatankuasa khas untuk menyiasat dakwaan mengenai penggunaan bahan yang status halalnya diragui dalam produk makanan ayam yang diternak di negara ini.

Jawatankuasa khas itu, yang turut dianggotai pegawai Jabatan Perkhidmatan Haiwan (JPH) dan Universiti Putra Malaysia (UPM), bertanggungjawab mengumpul sampel makanan ayam digunakan penternak untuk dianalisis Jabatan Kimia dan Institut Penyelidikan Halal.

Sumber Jakim berkata, jawatankuasa khas berkenaan ditubuhkan berikutan tersebarnya emel, antara lain membangkitkan persoalan sejauh mana ayam yang diternak di Malaysia bebas daripada diberi makanan mengandungi enzim tidak halal terutama babi.Bagaimanapun, katanya, maklumat awal yang diperoleh menunjukkan ayam diternak dan dijual di pasaran tempatan bebas daripada bahan makanan meragukan kerana penternak menggunakan produk yang dikeluarkan pekilang tempatan.

Beliau berkata, JPH mengawal ketat kemasukan makanan ayam dari luar negara malah pemantauan juga mendapati tiada makanan ayam dari Eropah yang mengandungi enzim babi diimport ke Malaysia.

"Sehubungan itu, umat Islam di negara ini tidak perlu bimbang kerana ayam di pasaran tempatan sekarang adalah halal dan tidak diberi makan bahan yang diragui status halalnya," katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Difahamkan, penternak di Eropah menyuntik ayam dengan gelatin bagi menambah kandungan air dan berat ayam manakala makanan daripada enzim babi pula digunakan untuk mempercepatkan tumbesaran.

tester00
Kaki Forum
Kaki Forum

Number of posts : 9
Registration date : 2008-01-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Jakim siasat makanan ayam guna enzim bab*

Post by kopikawe on Thu Apr 01, 2010 6:35 pm

makan ler ayam organik dari HPA:)

kopikawe

Number of posts : 3
Registration date : 2010-04-01

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum